niedziela, 13 marca 2011

Kulebiaczki z kapusta i grzybami.

Kupilam w Asdzie przyprawe o tajemniczo brzmiacej nazwie "Kalonji Onion Seeds" glownie dlatego,
ze ostatnio zachwyca mnie widok malych czarnych nasionek. Nie pytajcie czemu. Moze to tesknota za polskim chlebem posypanym makiem (tez ostatno zakupionym)...
Po przegooglowaniu okazalo sie, ze to nasza swojska czarnuszka, ktora posypujemy chleb, a ktora - bylam przekonana, zanim jej sprobowalam - jest kminkiem.
Poza tym ostatnio otworzylam kupiony jakis czas temu wielki sloj kiszonej kapusty - jak widac w poprzednim poscie - i nie mogla sie ona zmarnowac, zwlaszcza, ze wyprawa do polskiego sklepu to zawsze misja.

Te dwa bardzo wazne zdarzenia przyczynily sie do powstania zupelnie bez przepisu Kulebiaczkow 
z kapusta i grzybami, ktore pieknie zostaly udekorowane czarnuszka ( tak przy okazji, co za piekne slowo czarnuszka, takie polskie i cieple, ale po lacinie jest jeszcze ladniejsze Nigella - teraz juz wiem jak zostalo wybrane imie kruczowlosej Pani Lawson ).

Skladniki na ciasto:
 200g maki pelnej pszennej,
100g maki orkiszowej,
100g maki gryczanej (niekoniecznie - to moja kulinarna obsesja ostatnio, mozna uzyc wiecej orkiszu),
150ml cieplego mleka,
polowa paczki suszonych drozdzy,
sol,
bialko jednego jaja do sklejania i posmarownia gotowych juz kulebiakow,
czarnuszka do posypania wierzchow.

Wykonanie:
Do cieplego mleka wrzucamy drozdze, mieszamy i odstawiamy na jakies 3 minuty, zeby zapracowaly. Po tym czasie mieszamy wszystkie maki, wlewamy mleko i dodajemy szczypte soli. Ciasto wyrabiamy, aby bylo sprezyste i odchodzilo od reki. Odstawiamy na godzinke w cieple miejsc przykryte wilgotna sciereczka.
Po tym czasie rolujemy ciasto w kulki wielkosci malej sliwki i rozkladamy na dobrze opruszonej maka powierzchni i rowalkowujemy na dosyc cienkie placuszki (okolo 5mm grubosci).

Skladniki na farsz:
500g kapusty kiszonej,
200g pieczarek,
1 duza cebula,
czarnuszka.

Wykonanie;
Pieczarki i cebule pokrojone w plasterki posmazamy razem na lyzce oliwy, poczym dorzucamy poszatkowana kapuste. Doprawiamy szczypta czarnuszki. Dusimy przez jakies 10 minut, az kapusta zmieknie. Odstawiamy do ostygniecia.

Potem pozostaje juz tylko nalozenie farszu na ciasto, posmarowanie brzegow bialkiem i posklejania ich
w ksztalt ala koperty. Potem nalezy posmarowac je bialkiem i posypac czarnuszka.
Piekarnik nalezy rozgrzac do 180C. Pieczenie trwa do 15 minut.













Jest to pyszne weglowe sniadanie w MM. Najlepiej popite maslanka dla uzupelnienia bialka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz