Jak zwykle obiecalam przepis na gulasz ze swinskim orzeszkami na wczoraj, a wpisuje go dopiero dzisiaj. Ale chyba nie ma to wielkiego znaczenia, bo i tak nikt poza mna i najblizszymi tego blogu nie czyta... Pisze, bo mysle, ze moze
w przyszlosci moja dziatwa bedzie mogla tu zajrzec i poczytac mamine przepisy bez przewracania kartek, ktore pewnie beda juz zupelna przeszloscia (mam nadzieje, ze nie, bo kocham zapach ksiazek i gladkosc nowych zeszytow...)
A wiec moje przyszle dziatki, poczytajcie, jak ugotowac Gulasz z lisci mlodej kapusty ze Swinskimi Orzeszkami (Conopodium majus) oraz nadziewana piersia z kurczaka:
porcja na 2 osoby:
Skladniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 plastry sera zoltego,
- 2 plastry chudego bekonu,
- 400g mlodych lisci kapusty,
- puszka pomidorow lub szklanka passaty,
- lyzka smalcu ze skwarkami,
- 15-20 swinskich orzeszkow (Conopodium majus),
- przyprawy,
- wykalaczki
Wykonanie:
Piersi z kurczaka motylkujemy i wkladamy do srodka plaster sera, owijamy bekonem i spinamy wykalaczka. Potem posmazamy na patelni, tylko po to by zakonserwowac smaczek i ladnie zarumienic. Kapuste wkladamy do zaroodpornego naczynia, wlewamy passate czy pomidory, lyche smalcu ze skwarkami, swinskie orzeszki przyprawy do smaku i zwyczajnie wkladamy do srednio rozgrzanego piekarnika na jakies 20 minut. Kiedy kapusta juz podmieknie, ukladamy na jej wierzchu piersi kurczaka i ponownie przykrywamy i pieczemy przez jakies kolejne 30 minut. Powstaje rodzaj gulaszu - zupy. Piers jadlam osobno na talerzu, a gulasz w miseczce jako przystawke. Dobre, smaczne i proste danie tluszczowe
w diecie MM.
Palce lizac!!!
Przepisy dodaje do mojej serii:
Znajdziecie w niej wiele innych przepisow na przetwory i potrawy ze skladnikow, ktore mozemy znalezc wszedzie, dookola nas zupelnie za darmo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz