sobota, 10 września 2011

Zegnamy jezyny, witamy gruszki



Sezon na jezyny zdecydowanie sie konczy i zdecydowanie zaczyna sie sezon na zlociste gruszki. Aby te przejscie zacelebrowac w jakis szczegolny sposob. Postanowilam polaczyc te dwa cudowne owoce w jednym bezcukrowym garncu. Efekt: pyszny slodziutki i bardzo zdrowy dzemik.


DZEM JEZYNOWO - GRUSZKOWY:
NA 1 OKOLO 250 GRAMOWY SLOICZEK

Skladniki:
400g jezyn,
2-3 spore dojrzale guszki,
esencja waniliowia,
troche wody

Przygotowanie:
Jezyny myjemy. Gruszki kroimy, ale nie obieramy w male kostki, podobnej wielkosci do jezyn. Laczymy w garnku
z kilkoma lyzkami wody, doprowadzamy do wrzenia i powoli gotujemy, az owoce zmiekna. Pod koniec gotowania dodajemy lyzke esencji waniliowej. Przeprowadzamy test stezenia - lyzeczke dzemy rozsmarowujemy na zimnym spodku
i wkladamy na kilka minut do lodowki, jesli dzem stezeje, jest gotowy. Przekladamy do wyparzonych sloikow, zakrecamy i odwracamy do gory nogami na 2 minut, az sie ladnie zakretki zassa.

I jeszcze jedno cudo na pozegnanie jezyn:


TRZYDNIOWA KONFITURA JEZYNOWA:

Skladniki:
500 g jezyn,
200 g ksylitolu lub cukru oczywiscie

Przygotowanie:

Tak samo jak trzydniowa konfitura truskawkowa, o ktorej pisalam wczesniej w tym roku:














Oba przepisy dodaje do mojej serii:


Znajdziecie w niej wiele innych przepisow na przetwory i potrawy ze skladnikow, ktore mozemy znalezc wszedzie, dookola nas zupelnie za darmo.

oraz do mikserowej Akcji Przetwory 2011:

Akcja przetwory 2011

2 komentarze: