sobota, 11 czerwca 2011

I jeszcze troche z ksiazki

Kolejny wyprobowany i nawet juz zjedzony i zrobiony jeszcze raz, bo pyszny, przepis z ksiazki Beaty Zatorskiej "Rose Petal Jam". I jeszcze raz przetlumaczony przeze mnie, wiec za wszelkie nieudolnosci przepraszam.


TRZYDNIOWE KONFITURY TRUSKAWKOWE:

Konfitury te sa bardzo proste do zrobienia, nawet jesli, ich zrobienie, zajmuje trzy dni! Wedlug tego samego przepisu mozna zrobic konfitury z malin, jezyn lub agrestu i przechowywac do dwoch lat. Poza jedzeniem ich na chlebie, 2 lyzeczki tego specyfiku posluza jako owocowy slodzik w goracej herbacie (...)

Skladniki:

  • 1kg oczyszczonych i pozbawionych ogonkow truskawek,
  • 1kg cukru do przetworow - tego drobnego,

SKLADNIKI NA OKOLO 1.5 KG KONFITURY

Wykonanie:
Wrzuc owoce do patelni z grubym dnem razem z cukrem  i podgrzewaj przez okol 20 minut, az cukier calkowicie sie rozpusci, a owoce zaczna mieknac. Nie mieszaj, lecz raczej potrzasaj patelnia, by zachowac owoce w calosci. Ostudz, po czym przykryj i zostaw w temperaturze pokojowej na 24 godziny.
Na drugi dzien usun wszelka piane, ktora zebrala sie na gorze owocow. Podgrzewaj delikatnie jak wczesniej  przez 20 minut i odstaw na kolejne 24 godziny.
Powtorz caly proces dnia trzeciego i kiedy konfitura jest jeszcze goraca wlewaj do wysterylizowanych sloikow i szczelnie zamknij. Postaw sloje do gory nogami. Po minucie dokrec sloje, podczas gdy sa jeszcze do gory nogami (mozecie potrzebowac rekawicy ochronnej). Odwroc sloje, i kiedy zakretki ostygna stworza bardzo szczelne zamkniecie."


 Ja moje pierwsze zrobilam z syropem z agawy w zdecydowanie mniejszej ilosci, niz Beata poleca dodac cukru. Wyszla konfitura pyszna i zostala po miesiacu pozarta. Niestety nie nadawala sie do herbaty, bo byla w niej kwasna. Bardzo dziwne, bo na chlebku byla super slodka, a i pilam herbatke mietowa z samym syropem z agawy i byla slodziutka, a razem z truskawka byla kwasna. Dziwne.
Drugi, jeszcze caly i zamkniety sloik konfitury zostal zrobiony z ksylitolem i wyszla ona o wiele slodsza, mimo iz znowu dalam ksylitolu mniej niz w przepisie. Zobaczymy z kilka miesiecy, czy nada sie na slodzik do herbaty.

6 komentarzy:

  1. oj widać ,że pychota i kolor ma śliczny
    Ate ksylitolu Kasiu ile tak dajesz na 1kg truskawek?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz, ze chyba dalam tylko kilka lyzek, bo truskawki byly tak slodkie, ze wiele nie potrzebowaly. Tylko, ze to bylo na 0.5 kilo.

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam z ksylitolem z 1 kilo i ok 200g tego cukru , bardzo smaczne jest
    postaram się do niedzieli go wstawić na blog tym bardziej ,ze mam kilak innych truskawkowych całkiem smacznych przetworów

    OdpowiedzUsuń
  4. To fajnie, ze sprobowalas. Ja czekam na nowa dostawe ksylitolu i agawy i znowu dzialam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. PIĘKNE zdjęcie konfitury, takie czyste i proste w formie!

    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń