czwartek, 24 maja 2012

Wiosenna Minestrone



I my mamy w koncu wiosne! A nawet, pokusilabym sie o stwierdzenie,ze to juz wczesne lato. Jest cudownie! Rano budzi mnie slonce, przedzierajace sie dzielnie przez, nawet najszczelniej zamkniete, zaluzje. W drodze do pracy caluje ma twarz na przywitanie, a w drodze powrotnej lagodnie, lecz zdecydowanie masuje me zesztywniale barki. Wszystkie smutki schowaly sie w ciemnych zakamarkach szafy, z ktorej zostal pospiesznie wyciagniety ogromny koc piknikowy
w bialo-czerwona szachownice.
W takie dni chce sie wchlaniac otaczajaca zielen na wszystkie mozliwe sposoby. Patrzac na liscie drzew, dotykajac zakwitajacych juz traw, wdychajac szmaragdowy aromat kwitnienia, a takze smakujac najzielensze dary wiosny
i mlodziutkiego jeszcze lata. Ta wiosenna minestrone poprzedzila wieczorny spacer nad pobliskim zalewem i rwanie kwiatow, podgladajac labedzia pilnie strzezacego swych, niewyklutych jeszcze, pociech.


Jest to zupa lekka i dumnie podkreslajaca najlepsze walory wiosny. Naprawde warto sprobowac i nie bojcie sie wlasnych polaczec. Przeciez bogactwo wiosennej zieleni jest niewyczerpane.



WIOSENNA MINESTRONE 
z gotowana piersia kurczaka
PRZEPIS WLASNY

Skladniki:

  • 250g poszatkowanej mlodej kapusty,
  • 125g poszatkowanego na kawalki wielkosci lisci szpinaku czosnku Niedzwiedziego,
  • 250g kwiatow brokula porozdzielanych, a takze obrana z lykowatych czesci lodyga, pokrojona w plastry (juz dawno odkrylam, ze tak, jak i z glabem kapusty, podobno mozna postapic z lodyga i brokula
  • i kalafiora, sa one super smaczne i jest zwyklym marnotrastwem wyrzucanie czesci warzyw tak smacznych),
  • 200g zielonych szparagow pokrojonych w kawalki dlugosci okolo 1.5 cm,
  • 1/2 malej cukini (okolo 150g.),
  • 1 mala cebula,
  • 2 kostki rosolowe eko,
  • lisc laurowy,
  • eko vegeta,
  • 4 krople tabasco,
  • 1 lyzeczka worcester sauce,
  • sol i pieprz
  • 1 piers z kurczaka pocieta w niegrube plastry takiej wielkosc, aby miescily sie na lyzce - a wiec zalezy od wielkosci naszych sztuccow :)


Wykonanie:
1. Pocieta w plasterki cebule podsmazamy na oliwie z oliwek w garnku, w ktorym bedziemy gotowac zupe.
2. Kiedy cebula sie zeszkli, dodajemy poszatkowana kapuste, mieszamy i po okolo 30 sekundach dodajemy kilka lyzek wody. Wkladamy lisc laurowy, a nastepnie nakrywamy garnek. Dusimy przez okolo 5 minut.
3. Rozpuszczamy kostki w litrze wrzacej wody, po czym wlewamy do garnka.
4. Dodajemy reszte warzyw, zachowujac czubki szparagow na pozniej, gdyz sa one delikatne. Dodajemy takze polowe poszatkowanych lisci czosnku.
5.Dodajemy plastry piersi i gotujemy wszystko prze okolo 5 minut. Na tym etapie doprawiamy do smaku naszymi przyprawami.
6. Pod koniec dodajemy czubki szparagow - na jakies 2 minuty, a tuz przed samym saerwowaniem, reszte lisci czosnku.

Zupa jest super delikatna w smaku i wspaniale sycaca. Najlepiej ja jesc niezbyt goraca, aby lepiej rozroznic poszczegolne smaki.


3 komentarze: