środa, 30 maja 2012

Ciasto kruche z rabarbarem


Zanim rabarbar zniknie, prosty przepis ode mnie, a wlasciwie od mojej ukochanej Mamy. To jest i zawsze bylo ciasto dyzurne w sezonie wiosenno-letnio-jesiennym, gdyz mozna na nie polozyc jakiekolwiek owoce i za kazdym razem bedzie wyjatkowe. W powyzszej wersji nieklasyczne, bo bez bezy i kawalkow kruchego ciasta, ktore w przyszlosci na pewno jeszcze pokaze, z prostego powodu: zabraklo mi jaj na ubicie slodkiej pianki bezowej. Zamiast tego polowe ciasta przeznaczeonego na gore zamrozilam, a zamiast tego posypalam ciasto cukrem pudrem, co okazalo sie rowniez swietnym wykonczeniem, zwlaszcza dla kwasnego rabarbaru.


CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM

Skladniki:

  • 250g maki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 lyzki cukru brazowego Demerera,
  • pol kostki masla,
  • lyzeczka proszku do pieczenia,
  • cukier puder do posypania
  • 2 duze laski rabarbaru pokrojone w kostke


Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celcjusza.
2. Z maki,proszku, jaj, masla i cukru wyrabiamy w misce ciasto. Wkladamy je do woreczka, a potem do lodowki na pol godziny.
3. Po tym czasie wykladamy, czy raczej wygniatamy ciasto na tortownicy o srednicy okolo 25-26cm, a na to warstwe rabarbaru - okolo 2-3 cm co najmniej.
4. Wkladamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez okolo 50 minut.
5. Po wyciagnieciu, pozostawiamy do ostygniecia w formie, po czym wyciagamy ostroznie na patere lub talerz i hojnie posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko.


Ciasto przechowujemy w lodowce i nalezy je spozyc do trzeciego dnia od upieczenia, gdyz przypomina ono plesniak - staje sie coraz bardziej mokre wraz z uplywajacym czasem z powodu soku z owocow- i po trzecim dniu, juz nie jest tak smaczne.

5 komentarzy:

  1. Lubię jak jest dużo kosteczek rabarbaru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusiu - dla mnie tez im wiecej rabarbaru tym weselej :)

      Usuń
  2. Wprosilabym sie do ciebie na kawalek takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, to zapraszam. Dzisiaj bede piekla z truskawkami...

      Usuń
  3. I ten cukier puder na wierzchu, dla mnie idealnie;)

    OdpowiedzUsuń