Zanim rabarbar zniknie, prosty przepis ode mnie, a wlasciwie od mojej ukochanej Mamy. To jest i zawsze bylo ciasto dyzurne w sezonie wiosenno-letnio-jesiennym, gdyz mozna na nie polozyc jakiekolwiek owoce i za kazdym razem bedzie wyjatkowe. W powyzszej wersji nieklasyczne, bo bez bezy i kawalkow kruchego ciasta, ktore w przyszlosci na pewno jeszcze pokaze, z prostego powodu: zabraklo mi jaj na ubicie slodkiej pianki bezowej. Zamiast tego polowe ciasta przeznaczeonego na gore zamrozilam, a zamiast tego posypalam ciasto cukrem pudrem, co okazalo sie rowniez swietnym wykonczeniem, zwlaszcza dla kwasnego rabarbaru.
CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM
Skladniki:
- 250g maki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 lyzki cukru brazowego Demerera,
- pol kostki masla,
- lyzeczka proszku do pieczenia,
- cukier puder do posypania
- 2 duze laski rabarbaru pokrojone w kostke
Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celcjusza.
2. Z maki,proszku, jaj, masla i cukru wyrabiamy w misce ciasto. Wkladamy je do woreczka, a potem do lodowki na pol godziny.
3. Po tym czasie wykladamy, czy raczej wygniatamy ciasto na tortownicy o srednicy okolo 25-26cm, a na to warstwe rabarbaru - okolo 2-3 cm co najmniej.
4. Wkladamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez okolo 50 minut.
5. Po wyciagnieciu, pozostawiamy do ostygniecia w formie, po czym wyciagamy ostroznie na patere lub talerz i hojnie posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko.
Ciasto przechowujemy w lodowce i nalezy je spozyc do trzeciego dnia od upieczenia, gdyz przypomina ono plesniak - staje sie coraz bardziej mokre wraz z uplywajacym czasem z powodu soku z owocow- i po trzecim dniu, juz nie jest tak smaczne.
Lubię jak jest dużo kosteczek rabarbaru.
OdpowiedzUsuńDusiu - dla mnie tez im wiecej rabarbaru tym weselej :)
UsuńWprosilabym sie do ciebie na kawalek takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńMaggie, to zapraszam. Dzisiaj bede piekla z truskawkami...
UsuńI ten cukier puder na wierzchu, dla mnie idealnie;)
OdpowiedzUsuń