Kontynuujac kulinarna podroz po Italii, przedstawiam szybki i prosty przepis na szybka przystawke, ktora totalnie was zachwyci.
BIALA FASOLA PO WLOSKU:
NA 2 PORCJE JAKO PRZYSTAWKA
Skladniki:
- oliwa z oliwek
- 2 zabki czosnku
- 1 puszka pomidorow w kawalkach
- 1 puszka bialej fasoli, odcedzonej
- mala garsc swiezych liskow bazyli, posiekanych
Wykonanie:
1. Pogrzej troche oliwy z oliwek w malym garnuszku i podsmaz pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Nastepnie dodaj pomidory. Posol i popieprz. Dodaj fasole wraz z odrobia wody z puszki. Nakryj i dus przez 5 min. Wmieszaj poszatkowana bazylie i podawaj.
*Danie nadaje sie jako przystawka lub zastepstwo ziemniakow do lekkich mies jak kurczak i indyk. Ja spozywalam
z faszerowana pieczarkami i serem piersia z kurczaka.
**Podkrecilam troszeczke smak tej prostej potrawy przywieziona z Florenckiego targowiska przyprawa z bardzo aromatycznymi platkami i chili i mysle, ze to dobry pomysl dla tych z was, ktorzy lubia odrobine SPICE IT UP ;)
Kasiu , ja tez takie coś robię, właściwie identycznie , czasami zamiast czosnku przesmażona cebula
OdpowiedzUsuńAlu, cebulka to swietny pomysl. Wyprobuje nastepnym razem.
Usuń