czwartek, 25 października 2012

Smaczna przystawka: Biala fasola po wlosku


Kontynuujac kulinarna podroz po Italii, przedstawiam szybki i prosty przepis na szybka przystawke, ktora totalnie was zachwyci.

BIALA FASOLA PO WLOSKU:
NA 2 PORCJE JAKO PRZYSTAWKA

Skladniki:

  • oliwa z oliwek
  • 2 zabki czosnku
  • 1 puszka pomidorow w kawalkach
  • 1 puszka bialej fasoli, odcedzonej
  • mala garsc swiezych liskow bazyli, posiekanych

Wykonanie:

1. Pogrzej troche oliwy z oliwek w malym garnuszku i podsmaz pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Nastepnie dodaj pomidory. Posol i popieprz. Dodaj fasole wraz z odrobia wody z puszki. Nakryj i dus przez 5 min. Wmieszaj poszatkowana bazylie i podawaj.

*Danie nadaje sie jako przystawka lub zastepstwo ziemniakow do lekkich mies jak kurczak i indyk. Ja spozywalam
z faszerowana pieczarkami i serem piersia z kurczaka.
**Podkrecilam troszeczke smak tej prostej potrawy przywieziona z Florenckiego targowiska przyprawa z bardzo aromatycznymi platkami i chili i mysle, ze to dobry pomysl dla tych z was, ktorzy lubia odrobine SPICE IT UP  ;)


2 komentarze:

  1. Kasiu , ja tez takie coś robię, właściwie identycznie , czasami zamiast czosnku przesmażona cebula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, cebulka to swietny pomysl. Wyprobuje nastepnym razem.

      Usuń