poniedziałek, 28 lutego 2011

Weglowa saladka z krewetkami.

 
 Szybka i smaczna, a takze pelna bialka saladka weglowa. Latwa do zapakowania w pojemniczek i papania w pracy.

 Makaron dowolny, o ile z maki durum moze byc bialy smialo do 100g. Krewetki mrozone juz ugotowane 100g. - zamiast krewetek mozna dodac tunczyka w sosie wlasnym lub ugotowanedo dorsza czy mintaja.

 Makaron gotujemy al dente i pod koniec gotowania wrzucamy zamrozone krewetki na doslownie minute tylko, aby je rozmrozic.
Do odcedzonego makaronu i krewetek dodajemy jogurt naturalnego do 1.5% tluszczu (koniecznie bez dodatku cukru) i duza lyzke musztardy francuskiej.

 Dodajemy pokrojona w kostke papryke i ogorka. Musimy byc tego razem okolo 200g, aby zrownowazyc makaron i krewetki.

Mieszamy i pozostawiamy do zupelnego ostygniecia, no i jak kazda salatke przegryzienia.

Porcja jest ogromna, wiec mozna salatke jesc przez dwa dni lub oddac kolezance w pracy, ktora jeszcze w Montiego nie wierzy ;)

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ten przepis mi przypadł do gustu, aż zgłodniałem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest pychotka i super prosty, a musztada + krewetki rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń