środa, 9 marca 2011

Szczesliwy Dzien Kobiet

Wypadla nasza celebracja w angielski "Pancake Day" czyli Dzien Nalesnika, wiec postanowilam na sniadanie zafundowac sobie, cos chociaz do nich zblizonego, a poniewaz Gryczane Bliny  juz dawno za mna chodzily, wypadlo na nie.

Skladniki:
100g gryczanej maki,
125 ml cieplego mleka,
10 g drozdzy,
bialko jajka,
sol
Wykonanie:
Wlewamy mleko do zaglebienia zrobionego w mace
i wrzucamy tam drozdze. Odstawiamy na 2 minuty, zeby zapracowaly, po czym mieszamy make
z mlekiem i odstawiamy na 10 min do wyrosniecia. Potem dodajemy sol i bialko i mieszamy ponownie. Odstawiamy na kolejne 5 minut. Rozgrzewamy patelnie z odrobina oliwy i smazymy male placuszki. aby sie szybciej upiekly bez spalenia spowodowanego mala iloscia oliwy, patelnie przykrywamy po obroceniu placuszkow na druga strone.



Ja moje jadlam z Pasta tunczykowa z chudego bialego sera z tunczykiem w sosie wlasnym
i tymiankiem oraz kiszona kapusta. I moge powiedziec, ze ze 100g maki wychodzi wiecej niz mozna w brzuszku pomiescic.

Potrawa nadaje sie na weglowe sniadanie i kolacje w diecie MM.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz