środa, 7 września 2011

I jeszcze raz muffinki



Sierpien minal za szybko, a teraz wrzesien jakos mi ucieka niepostrzezenie... Ale rece wciaz mam splamione jezynowym sokiem... Mimo pogody, ktora zaskakuje jak w marcu, wciaz pojawiaja sie nowe ciemne i soczyste owoce na krzewach, ktore rozgoscily sie tu w mojej okolicy na dobre.

Mufiny sa dobre ze wszystkim, a wiec musza byc i dobre z moim ulubionym - obok jagody - najulubienszym owocem.



Przepis jest zawsze taki sam, kiedy robie te niegrzeczne. Juz o nich pisalam wczesnie, to te z truskawkowym sercem 
i biala czekolada. Ale dla przypomnienia przytaczam jeszcze raz, bo jest niezawodny :

PRZEPIS PODSTAWOWY NA MUFINY:

  • 375 g maki pszennej 
  • 2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 150 g cukru bialego lub brazowego ( ja uzywam ksylitolu do posypania i syropu z agawy do poslodzenia)
  • 3 duze jajka, roztrzepane
  • 150g masla, rozpuszczonego
  • 250 g naturalnego jogurtu (ja uzylam maslanki)
  • 2 lyzeczki mleka
  • 1 lyzka cukru do posypania


1. Nagrzej piekarnik do temperatury 200C / 180C z wiatrakiem / gazowym na 6 i wyloz forme papierowymi foremkami (slikonowej nie trzeba)
2. Wymieszaj w misce suche skladniki i dodaj szczypte soli. Wymieszaj razem jajka, rozpuszczone maslo, jogurt i mleko, a nastepnie wymieszaj je szybko z suchymi skladnikami. Nastepnie wrzuc owoce i lekko wymieszaj. Nie martw sie grudkami. Waznym jest, aby nie mieszac zbyt dlugo, gdyz muffiny straca ich lekkosc.
3. Powlewaj ciasto do foremek. Posyp gory mufin cukrem. Piecz przez 20-25 minut az sie zezloca. Studz w formie przez 5 minut przed wyciagnieciem z foremek. Wyloz na stojak z zeberkami czy ruszt, aby calkowicie ostygly.



Z jezynami sa absolutnie cudowne, ale smak rozwija sie w pelni dopiero na drugi dzien, wiec warto poczekac. Mozna je smialo przechowywac w puszce do 5 dni.



W jezynowej serii wkrotce pojawia sie takze przetwory :)



Przepis dodaje do mojej serii:


Znajdziecie w niej wiele innych przepisow na przetwory i potrawy ze skladnikow, ktore mozemy znalezc wszedzie, dookola nas zupelnie za darmo.

A takze do mikserowej akcji  SEZONOWO JEZYNOWO.

Sezonowo Jeżynowo







6 komentarzy:

  1. Kasia twoje muffinki wyglądają przepysznie ,a jeżyn to tak na oko się sypie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie na oko ;) Mysle, ze tak z 300-400 g wrzucilam i bylo pysznie :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu, to szukam jeżyn :))) bo chętnie bym upiekła takie cudo

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziekuje Dusiu!
    Poogladalam twoje blogi i musze powiedziec, ze bardzo ladnie sobie tworzysz; zarowno w kuchni, jak i w paierze ;)

    OdpowiedzUsuń