Lato w pelni i choc, jak pisalam przedwczoraj, nie widac tutaj w UK jego oznak, to na owocowych straganach rozkrzyczaly sie kolorami wszystkie letnie owoce. Moje ukochane czeresnie i truskawki, brzoskwinie przeroznych ubarwien i odmian, morele, ktore z pasja pozeram, i inne letnie skarby.
Udalo sie mi ostatnio przysiasc do zaniedbanych magazynow kulinarnych, ktore prenumeruje i poszukac inspiracji,
w ktorych glowna role odgrywaja czeresnie i truskawki, bo w napadzie szalenstwa zakupilam tychze stanowczo za duzo. I jak zwykle nie zawiodlo mnie moje ulubione Delicious i w lipcowym jego numerze znalazlam przepis na cudownie proste ciasto z .... malinami, ktore zaadoptowalam na moje czeresniowo - truskawkowe potrzeby i voila! Powstala:
CZERESNIOWO - TRUSKAWKOWA KRAJANKA Z MIGDALAMI BEZ CUKRU:
Skladniki:
NA BLASZKE 20 X 25 CM O GLEBOKOSCI 1.5 CM
- 225g maki pszennej,
- 100g semoliny (ja uzylam pelnoziarniestej maki zytniej),
- 200g niesolonego masla,
- 100g drobnego cukru + 2 lyzeczki (ja uzylam ksylitolu),
- 225g dzemu truskawkowego (moj byl wlasnej roboty z nektarem z agawy),
- 200g pokrojonych w cwiartki czeresni i truskawek,
- 50g uprazonych platkow migdalow,
- cukier puder do posypania (zmielony ksylitol swietnie go zastepuje)
Wykonanie:
1. Obie maki, cukier i maslo wrzucamy do kuchennego robota i mieszmy, az stanie sie klejace. Rozdzielamy na polowe.
2. Pierwsza polowe wykladamy na wysmarowana maslem blaszke i ugniatamy mocno spodem duzej lyzki.
3. Wykladamy na ciasto dzem i rownomiernie rozprowadzamy. Na to wykladamy warstwe owocow.
4. Do pozostalego ciasta dodajemy migdaly i 2 lyzki cukru, mieszamy i kruszymy je rownomiernie na gore owocow, tak aby je ladnie nakryc.
5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ( z termoobiegiem 160) przez jakies 40-50 minut, az sie gora ladnie zarumieni.
6. Po wyciagnieciu studzimy w formie przez jakies 20 minut, po czym kroimy na kawalki, ktore pojedynczo wyciagniete studzimy na kratce.***
***Ja po wyciagnieciu z piekarnika i przeniesieniu do ostudzenia na kratke, wlozylam je z powrotem do piekarnika na okolo 10 minut, aby ladnie zapiec brzegi i dzieki temu kawalki byly bardziej zwarte i nie rozpadaly sie.
Kasiu , ta krajanka prezentuje się bosko!!!!
OdpowiedzUsuńKasiu , a jak się robi dżem z syropem z agawy?
Musze przyznac, ze sama bylam zaskoczona rezultatem. A najlepiej smakuje teraz, przechowywana w lodowce, zawinieta w papier od piatku. I nalepiej z mocna, czarna herbata Earl Gray :)
Usuńa już wiem , ta trzydniowa:D
OdpowiedzUsuńDokladnie ta wlasnie, Alu :)
Usuńbo mi się przypomniało ,żeś robiła dwie wersje jej :)
Usuńjeny ale musi byc pycha
OdpowiedzUsuńbardzo pycha :D
UsuńZ czereśniami...cudowne! Uwielbiam czereśnie;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Ja tez je kocham. To moje takie szczegolne owoce, ktore najbardziej kojarza mi sie z dziecinstwem :)
Usuń