Juz sezon na owoce pestkowe (ang. stone fruit, doslownie: owoce z kamieniami) rozpoczety, chociaz wydawalo by sie, ze skoro lata w tym roku nie mamy na Wyspie, to i nie powinno byc pieknych meszkowatych brzoskwin, ociekajacych slodkim sokiem, dostepnych ot tak, po prosty na kazdym straganie hadlowej ulicy w Erdington. A jednak sa, oczywiscie pochod one glownie za ze slonecznej Hiszpanii, ale ja sobie tlumacze, ze jesli produkty sa sprowadzane
z krajow w obrebie Europy, to tak jak, by byly z naszego ogrodu. W koncu jestesmy paneropejskim spoleczenstwem teraz, czyz nie? W Wielkiej Brytanii niestety w tym roku nie ma zbyt wielkiej szansy nawet na jablka. Podobno zapowiada sie zbior najgorszy od piecdziesieciu lat. Ale nie nad negatywami tu chce sie rozwodzic, ale o pozytywnie slodkim i wspaniale prostym, letnim deserze w brzoskwiniami.
TARTALETKI Z BRZOSKWINIA I NEKTAREM Z AGAWY:
Skladniki:
(PRZEPIS NA 4 PORCJE)
- 250 g kruchego ciasta (nie wstydzmy sie kupowac gotowego, chodz zrobienie go w domu, tez jest calkiem proste - ja mialam zamrozone po ostatnim rabarbarowym wypieku)
- 4 duze dojrzale brzoskwienie pociete w polksiezycowe plastry
- nektar z agawy - okolo 4 lyzki,
- lody waniliowe
Wykonanie:
1. Kruche ciasto walkujemy lekko i wykladamy do malych okraglych, plaskich foremek o srednicy okolo
10 centymetrow i pieczemy przez jakies 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.***
2. Kiedy nasze tartletki sa juz upieczone. ukladamy na nich plastry brzoskwini i polewamy je nektarem
z agawy i ponownie wkladamy do piekarnika na jakies 15 minut.
3. Serwujemy cieple z galka lodow waniliowych lub, jak na zdjeciu, o smaku Banoffie Pie.
***Aby zapobiec wybrzuszaniu ciasta po srodku formy, ja uzywam starego angielskiego triku i wykladam ja papierem do pieczenia, a nastepnie wsypuje dosc sporo suchej fasoli lub ryzu, aby je obciazyc. Dziala za kazdym razem!!!
Fakt, brzoskwinie w tym roku piękne i słodkie i zdecydowanie trzeba korzystać z takich darów natury od sąsiadów:) Podane z lodami waniliowymi musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńBrzoskwinie moglabym jesc kilogramami, co zreszta praktykuje w chwili obecnej z wielkim zacieciem :)
Usuń